יום שישי, 25 בינואר 2013

עזרה ראשונה

עזרה ראשונה:
אחת המטרות העיקריות של החבישה היא עצירת דימום באופן זמני עד לטיפול רפואי מתקדם ( בדימום חזק ) או עד לעצירה טבעית של הדימום בקיום קרישה  (בדימום קל) .
חבישה למטרה זו נעשית בכמה צורות כאשר מדובר בדימום קל מתבצעת העצירה בדרך כלל באמצעות אגד מדבק או תחפושת קטנה אחרת המוצמדת אל החתך עד שהדימום נעצר מעצמו באמצעות קרישה של הדם . אולם , כאשר מדובר בדימום רציני יור יש לבצע חבישה מסובכת יותר .
אחד הנושאים החשובים הנלמדים בלימודי עזרה ראשונה הוא עצירת שטפי דם .
שטף דם מוגדר כיציאה של דם מכילו .ישנן שתי דרכים לעצור את השט"ד (שטף דם ):
1.לחץ ישיר
2.לחץ עקיף
שט"ד ביד או בשוק הרגל יש לעצור על ידי תחפושת הלוחצת על מקור הדימום וסופגת את הדם . פעולה כזו מוכונה לחץ ישיר בניגוד לחץ עקיף המתייחס לחסימת העורקים המובילים אל האזור הפגוע .
במגן דוד אדום מקובל להשתמש לחבישה כזו בתחפושת אישית (מעין כרית בד שרצועות בד ארוכות יוצאות ממנה , תחפושת זו באה באריה מעוקרת ), בצורת חבישה הנקראת דגל אנגליה .
כאשר הדימום ממשיך למרות החבישה יש להוסיף לחץ על הפצע על ידי תחפושת הנקראת משולש לחץ .משולש לחץ הוא רצועת בד עם קשר באמצעה (היוצר צורה של משולש ) רצועות הבד נקשרת בחזקה מסביב מתחפושת כשה "משולש" מופנה כלפי הפצע .
צורת חבישה זו  מאפשרת לחץ חזק יותר על הפצע במטרה לעצור את הדימום . בחבישה זו יש להזהר שלא לעצור את הדופק בכיוון שזו איננה המטרה , ולעתים זה עלול להיות בלתי הפיך . כאשר ישנו דימום מאחד האזורים בגוף , שאינו הגפיים או הראש , ישנו קושה לעצור את הדימום , שכן לא ניתן לעשות זאת באמצעי החבישה הרגילים .
דימום מהפשעה , הישבן והצוואר ניתן לעצור באמצעות הצמדת תחפושת אישית ולחיצה על אזור (נקודות מיוחדות).
בנוסף ניתן לעצור שטפי דם באמצעות הצמדת העורק אל העצם הצמודה אליו וחסימותו (נקודת לחיצה ). ניתן לעשות זאת בבית שחי , בעצמות התת-ברחיות ובזרוע (העורק הברכיאלי ).
בקורס עזרה ראשונה נלמדים חבישות שונות ,כגון חבישת בטן ,חבישת "חבק חבית " (לפגיעה בלסת ) חבישת עין ועוד .
גם כן מסתמכים הרבה על אלתור וכל חבישה שתעצור את הדם תחשב חבישה יעילה .

קישור:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%91%D7%99%D7%A9%D7%94

מערכת העור

מערכת העור:
העור הוא העטיפה החצונית לגוף ותפקידו העקרי הוא הגנה מכניסת גורמי מחלות ומפציעות פיזית מהחפצים המסוכנים והגנה מהתייבשות בנוסף משתתף העור בשמירה על טמפרטורת  הגוף דרך זיעה באמצעות זרימת דם .
יש תפקיד נוסף לעור שהוא איבר חושי קולט רגשות דרך נגישה , הכאב , חום וקור ,לחץ .העור הוא רקמה עוטפת את הגוף ונקרא בלטינית "אפידרמס".

*תפקידי העור :

-מערכת העור מווסתת את טמפרטורת הגוף . פליטת חום הגוף נעשית על ידי נידוף הזיעה המופרשת מבלוטות בעור על ידי התרחבות הנימיות וכלי הדם שטחיים .כמו כן, השומן וכלי הדם הנמצאים בשכבות התחתונות של העור משמשים כמבודדי חום , ועוזרים לשמירת חום הגוף בסביבות קרות . אמצעי נוסף להתמודדות עם קור הן טפולות העור ,כמו שערות הגוף.בסביביות קרות מזדקרות השערות ,לוכדות בתוכן אוויר ומסייעות בשמירה על חום הגוף . עורם של בעלי חיים רבים מכוסה בפרווה או בנוצות , אשר שמרות על טמפרטורת הגוף ביעילות רבה מאוד

-העור מונע התייבשות של רקמות הגוף באמצעות בידוד הנוזל החוץ-תאי

-העור משמש כאיבר תחושה חשוב .הוא מאבחן תחושות חום ,קור ,מגע עדין ,לחץ וכאב .

-העור משמש מאגר לחומרי מזון , כגון שומן ,מים ומלחים וכן המקום בו מיוצר ויטמין D .

-העור מגן על הרקמות שמתחתיו מפני פגיעה מכנית.

-כפי שצויין לעיל , מהווה העור חלר ממערכת החיסון .העור מהווה את המחסום הראשוני בפני פתוגנים וכימיקלים .האוזרים בגוף אשר אינם מכוסים בעור ,או שבהם קיימים פתחיים אל תוך הגוף (מערכת הנשימה ,העיניים ,מערכת השתן ) הינם מועדים לזיהומים הרבה יותר מאזורים בגוף המוגנים על ידי העור .

קישור :
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%95%D7%A8

רפואת האף אוזן וגרון

רפואת האף אוזן גרון :
רפואת אף אוזן גרון וניתוחי ראש (אוטלרינגולוגיה) היא ענף ברפואה כירורגית המתמחה בטיפול המחלות במערכת האף , האוזן  ,  הגרון והצבר בגוף האדם.
שמה המילה של המומחית בתחום זה בישראל היא "מומחה במחלות אף אוזן וגרון כירורגיה של ראש -צבר".
כדי לקבל תואר מומחה בתחום זה בישראל יש להתמחות חמש וחצי שני לפחות מהן ארבע וחצי שנים במחלקה למחלות אף אוזן וגרון ,חצי שנה במחלקה לכירורגיה כללית לחצי שנה נוספת במכוון של מחלקות אחרות (כגון : הרדמה ,טיפול נמרץ , ניורכירוגיה , כירורגיה , פלסטית ועוד) לאחר תום התמחתם , בוחרים חלר מן הממוחים בתחןם זה להתאמן בתת-התמחות , המתמקדת באחד מתחומי ההתמחות כולה.
רופא אף אוזן גרון הוא מומחה המטפל בכל ההיבטים הרפואיים והאסתטיים של האף האוזן והגרון .התמחת רפואית זו מאחדת את איברים אילו לידי התמחות לא בהכרח בגלל תפקודם האיטומיה שלהם .

*האף:
הוא איבר ההרחה אצל היונקים .בבני אדם האף נמצא במרכז הפנים , אך ברוב היונקים הוא נמצא בקצה העליון של חוטם מאורך .האף מכיל את הנחיריים ,אשר מסייעים בשאיפה ונשיפה של אוויר עבור מערכת הנשימה . מבחוץ האף בנוי מסחוס המכוסה בעור . האף מחלק לשני מדורים על ידי מחיצת האף . ארחה איבר הרחה או טעימה נוסף נמצא בתקרת הפה של יונקים רבים , והוא קרוי איבר יעקובסון.

*האוזן :
פעולת האוזן ,כאשר מושמע צליל הוא מגיע כגל קול אל האוזן . מהאפרכסת עובר הצליל אל תעלת האוזן וגורם לרעידות בעור התוף , המרעידות בהמשך את עצמות השמע (עצם הפטיש מרעידה את הסדן שמרעיד הארכובה ) .באוזן הפנימית , נצר גל בתוך הנוזל , בשל רעידות הרכובה בקצהו הקרומי של המבוך .התנועה בנוזל מרעידה את איבר קורטי (איבר השמיעה כך שנוצרת תנועה הגורמת לשינוי בתאי השיער ולהפעלה של עצב השמיעה . אזורים שונים בשבלול האוזן מופעלים על פי צלילים שונים , וקולות חזקים מאוד עלולים לגרום לנזק זמני וקל לתאי השיער או אף לפגיעת שמיעה גבועה .

*הגרון:
הוא הפרוזידור לכניסת חמצן לריאות ומזון למערכת העיכול . הגרון הוא הפתח היחיד בגוף שדרכו מתקבלים חמרים חיוניים .עקב זאת , עסויים לעבור דרכו לתוך הגוף גם מיקרואנגזימים העללולים לגרם נזק לבריאות . לכן קיימים "שומרים" העומדים על המשמר בפה ובלוע .
בפה נמצא הרוק ,המכיל מוצין ,שהוא ריר שלוכד מיקרואנגזימים , ברוק מצויים גם לזוזומם שמפרקים חיידקים ואימונוגלובולינים , חלבונים שמתפקדים כנוגדים שמסייעים לצערכת החיסון לחסל גורמים מזיקים .

קישורים:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%AA_%D7%90%D7%A3_%D7%90%D7%95%D7%96%D7%9F_%D7%92%D7%A8%D7%95%D7%9F

 http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A3

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%95%D7%96%D7%9F

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%92%D7%A8%D7%95%D7%9F

כירורגיה

כירורגיה:
היא תחום ברפואה העוסק בריפוי מחלות ,פצועות ומצבים רפואיים אחרים באמצעות ניתוח פולשני של גף החולה.
כיום ניתן לבצע ניתוחים זעיר פולשניים ,אשר מבוצעים באמצעות מספר חתכים קטנים בשילוב עם מצלמה .
הכירורגיה מבוצעת לרוב בבתי חולים, אם כי כיום הולך וגדל מספר הניתוחים המבוצעים במרפאות ואשפוזי יום .
העוסק בכרורגיה קרוי כירורג או "רופא מנתח" . הניתוחים בשיטה סטרילית , שמטרתה למזער את הסיכון לזהומים .
את תחום הכירורגיה ניתן לחלק על-פי החלוקה המקובלת למחלקות המנתחות בבתי החלים :
*כירורגיה כללית הכוללת בדרך כלל ניתוחי בטן (קיבה , תריסריון , מעי דק , מעי גס , כבד, לבלב )שד וטראומה בנוסף התפתח תחום הכירורגיה הבריאטירת .
*נוירוכירורגיה -ניתוחי מוח ועמוד השדרה .
*אורתופידיה -ניתוחי הגפיים ועמוד השדרה .
*כירורגיית ילדים
*כירורגיית פה ולסת .
*כירורגיית לב -חזה
*כירורגיית פלסטית
*כירורגיית כלי דם
*כירורגיית של היד
*אורולוגיה
*אף אוזן גרון
*עיניים
*גינקלוגיה
ניתוחים כירורגיים כללים כוללים גם כריתת איברים .
ישנן עדויות כי ניתוחים בוצועו כבר בימי קדם. לעדות זו משמשות מספר גולגולות אשר בהן חורים סימטריים בגדלים שונים , חלקם לאחר החלמת עצם , המבצעים על חיתןך מעשה ידי אדם. עד להמצאת הרדמה בוצעו ניתוחים כאשר החולה ער לחלוטין .כיום עם התפטחות הטכנולוגיה גדל והולך מספר הניתוחים המבוצעות בשיטת הלפרוסקופיה , ואנדוסקופיה בה הפולשנות המזערית וההחלמה מהירה יחסית .
מקרוכרורגיה הא ענף בכירורגיה שבו מבצעים ניתוחים עדינים ביותר בעזרת מיקרוסקופים מדוייקים במיחד . טכניכה זו מאפשרת ניתוח של חלקים שלא ניתן היה להגיע אליהם קודם בעין ,באוזן הפנימית , פחות השדרה ובמוח , וכן חיבור מדש של אצבעות שנקטעו שמצריך תפירה של עצבים וכלי דם זעירים או של צינור זרע שנכרת .

קישור:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A8%D7%92%D7%99%D7%94

יום רביעי, 23 בינואר 2013

מערכת הנשימה

חשיבות מערכת הנשימה :
לנשימה יש תפקיד חשוב בשמירה על התמשכות החיים .דרך הנשימה אנו מתפטרים מהפחמן דו חמצני שהתאספותו ידועה בנזקים לתאי הגוף , איבודו נותן אפשרות לאסיפת כמה שיותר חמצן שהוא "הדלק " לפעולות חיוניות בתוך הגוף.
מערכת הנשימה היא מערכת בגוף האדם מאפשרת חמצון הדם הדרוש מצורך הפקת אנרגיה ואת פליטת הפחמן הדו חמצני שהוא תוצר לוואי לתהליך זה.
מערכת הנשימה מורכבת מדרכי האוויר העליונות ודרכי האוויר התחתונות , דרכי האוויר העליונות כוללות את האף , הפה ותחילת קנה הנשימה .
דרכי האוויר התחתוניות כוללות את כלי הנשימה , את הסמפונות ואת הראות , בית החזה עצמו כולל גם את הצלעות
(בין כל צלע - וריד , עורק , עצב ) את עצם החזה (סטרנום)  ואת השרירים הבין -צלעיים והסרעפת.
איברי מערכת הנשימה :
1-אף
2-לוע
3-גרון
4-קנה הנשימה
5-אונות
6-ריאות
7-נאדיות הריאה

*תהלכי השאיפה והנשיפה:
מצב השאיפה:
תהליך הנשימה מתבצע על ידי משוב שלילי. במערכת הדם נמצאים חיישנים (קולטנים)המזהים כמויות של פחמן דו חמצני בדם . חיישנים אלו שולחים את המדע אל המוח המאורך שהוא מרכז בקרת הנשימה בגוף .כאשר יש ריכוז גבוה יחסית של Co2 בדם , המוח שולח הוראה לסרעפת ולשרירים הבן צלעיים להתכווץ. הסרעפת נעשית שטוחה ומרחיבה את שטח בית החזה.
גם השרירים הבין -צלעיים מתכווצים וגורמים לעליה של הצלעות .זהו מצב שאיפה.
מצב נשיפה:
השרירים הבין-צלעיים  והסרעפת מושכים בתנועתם את קרום הפלואורה הראשון .קרום הפלואורה השני נמשך אחריו , הוא מושך איתו את הריאות .הריאות גדלות ונפח בית החזה גדל .כאשר נפח בית החזה גדל הלחץ בתוכו קטן ,ואוויר נכנס פנימה, זיהו תהליך השאיפה .

כאשר האוויר עובר את מערכת הנשימה העליונה והתחתונה ,ומגיע לחיבור הסמפונות עם הנאדיות מתאפשרת התמוססות של חלק מהמולקולות שיש באוויר בנוזל הנאדית (חנקן ,למשל, לא מומס ) ומתבצע חילוף החומרים בין הנאדית לנימים -כלומר העשרת הדם בחמצן תהליך הנשיפה הפוך בדיוק לתהליך השאיפה בתפקידו -הוצאה של פחמן דו חמצני החוצה מהגוף.
תהליך הנשיפה מתבצע בעקבות רצפטורי לחץ (קולטני לחץ ) הנמצאים בדפנות הריאה .רצפטורים אלו שולחים מסר עיצבי למרכז הבקרה הנשימתי ,שיש להפסיק את כיווץ השרירים הבן צלעיים  ואת הסרעפת. עקף כך הרעפת חוזרת למצבה הקודם ובכך הריאות מתרוקנות מאוויר .לתהליך הנשיפה ישנם שרירים ייעודיים אך בדרך כלל הם פעילים והתהליך הוא פאסיבי ומתרחש על ידי הרפיה של שרירי השאיפה והודות לאלסטיות של רקמות הריאה .בעת מאמץ נכנסים לפעולה שרירים אלו.

קישור :
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%94%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%94


 


 

מחלת הסרטן :(

סרטן:
סרטן הוא שם כללי למחלות שונות , שבהן מספר תאים בגוף מתחלקים בצורה בלתי מבוקרת . הסתברות של תאים כאלה יוצרת גידול ממאיר (ניאופלזיה) , ומקרים מסוימים חלק מתאים אלה נודד למקומות אחרים בגוף ויוצר גרורות.
מקור המונח הוא בבעל החיים סרטן . רופא יווני בשם גלן שחי בתקופת יוון העתיקה הבחין בדמיון בין צורת גדולים מסוימים לצורה של סרטן , כאשר כלי הדם המקיפים את הגידול מזכירים את רגלי הסרטן .
שדה המחקר והטיפול במחלת הסרטן ברופא נקרא אונקולוגיה . סרטן הוא מושא מחקר חשוב עם עליית תוחלת חיים , מפני שככל שתוצרנה פחות מוטציות בגנום , כך האדם יחיה יותר. למרות התקדמות נכרת בפיתוח תרופות עבור הסרטן , סרטן שהתגלה בשלבים מאוחרים עדיין לא ניתן לרפוי וצפוי להוביל למוות.

*גרורה:
סרטן מסוגל להתפשט דרך הגוף בשני מנגנונים :
התפשטות מקומית וגרורה מרוחקת . התפשטות מתייחסת להתפשטות ישירה של הסרטן לרקמה שכנה ואילו גרורה מתייחסת ליכולת של תאים סרטניים לחלחל דרך קשרי הלימפה וכלי הדם , לנוע בחופשיות דרך מחוז הדם , והתפשט לרקמה בריאה במקום אחר בגוף. הסרטן הוא קטלני מאוד כאשר הוא גרורה .

*מניעת הסרטן:
הגישה בשנים האחרונות הינה כי ישנם גורמים המעודדים התפתחות הסרטן ,ומנגד , ישנם גורמים את הסיכוי ללקות במחלת הסרטן באופן דרמטי. כלבני האדם מפתחים תאים סרטנים אך לא כולם יחלו בסרטן .תזונה נכונה והימנעות מגורמים המגבירים סיכון לחלות בסרטן כגון קרינה וכימיקלים המצויים בריסוסים שונים , בהחלט יכולים להוריד את הסיכוי לחלות בסרטן בעשרות אחוזים . לחולי סרטן וגם לאנשים בריאים מומלץ לצרוך במתינות סוכרים פשוטים , קמח לבן, שומן טרנס , ומוזנות עשירים באומגה 6 אשר מעודדים דלקות ( אחד המצעים הנוחים להתפתחות סרטן מצוי לא פעם בדלקות ) .מנגד, יש לצרוך יותר מזונות העשירים באומגה 3 ולהרבות בפירות וירקות כגון שום, כרישה ,בצל ירוק , כרוב וברוקולי .מוזנות אלה הוכחו במספר מחקרים כיעלים כנגד התפתחות גידולים סרטניים. טיפול דרך תזונה לאחר התפתחות הסרטן אינו יכול לבוא במקום הטיפולים הקונבציונליים של כימותרפיה , הקרנות וניתוח אלא בנוסף לטיפולים אלה .גם מאכלים המכילים נוגדי חמצון כגון תה ירוק , יין , רימונים ואוכמניות הוכחו כיעילים במניעת התפשטות / התפתחות הגידולים. הוכח גם הקשר שבין חוסר בוויטמין D ובין שכיחות סרטן .מומלץ לבדוק ערכי ויטמין D אחת לשנה שכן רוב האוכלוסייה בישראל מצויה בחסר או קרובה לגבול התחתון .

קישור:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%A8%D7%98%D7%9F_(%D7%9E%D7%97%D7%9C%D7%94)
 

מערכת העצמות והשרירים :)

מערכת העצמות והשרירים :
מקור כל תנועה בגוף ממתיחת תאי אחד השרירים שגורמת להתמתחות סיבים שריריים שמרכבה את השריר, הנעת הרגל או היד וגם תנועות נימיות אי רצוניות כמו פעמת הלב .
עצמות השלד מחוברות בשרירים ומשומשת כמו מניע לתנועת השרירים , בנוסף עצמות השלד מעניקות צורה ואיזון לגוף .
העצמות הגדולות כמו הגולגולת משומשות להגנת האיברים הפנימיים .

*מערכת השרירים :
היא המערכת בגוף החולייתנים בכוללת את שרירי השלד. השרירים מהווים מ 40-50% ממשקל הגוף.
יחידת התפקוד הבסיסית של מערכת השרירים היא סרקומר .
השרירים יחד עם עצמות השלד מהווים יחד מערכת התנועה ,
שרירים בגוף האדם:
1-שרירי הראש
2-שרירי הפנים
3-שרירי הגב
4-שרירי בית החזה
5-שרירי הבטן
6-שרירי הגפה העליונית
7-שרירי הגפה העליונית

*השלד (מערכת העצמות):
שלד הוא אוסף של עצמות שנמצאות בבעלי חיים השייכים למערכת המיתרניים .השלד מאפשר את גדילת הגוף בעזרת התארכות העצמות והחלפת בעצם .
התהליך בו הופך הסחוס לעצם נקרא "התגרמות" או גם "הסתיידות" (מלשון סידן).
לרוב תהליך הגדילה מסתיים כשכל הסחוס הבנוי הופך לעצם , מטע אחרי הבגרות המינים של הפרט .
השלד נועד לתמוך באיברים הפנימיים ולהגן עליהם.
הוא מאפשר לבעלי החיים תנועה חדות שלא אפשריות בלעדיו , עצמות השלד מחוברות זו לזו במפרקים בעזרת רצועות , סחוס ורקמת חיבור .
 *תפקידי מערכת השלד :
1-תמיכה מבנית לרקמות הגוף הרכות
2-הגנה על איברים פנימיים מפני חבלה
3-מאחז לשרירים
4-עזרה בתנועתיות
5-שמירה על הומאוסטזיס של משק הסידן ומשק הזרחן
6-ייצור תאי דם (מח עצם אדום)
7-אחסון שומנים(מח עצם צהוב).




 קישורים:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%94%D7%A9%D7%9C%D7%93

 http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%94%D7%A9%D7%A8%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D

יום שני, 21 בינואר 2013

רפואה נפשית (פסיכולוגיה)

פסיכולוגיה :
פסיכולוגיה היא תחום במדעי החברה העוסק בחקר הנפש התפוסה וההתנהגות ומטרות לחקור את התנהגות האדם
(ובעלי חיים) . מקור השם "פסיכה" =>נפש , "לוגוס"=>תורה.
תחומי הפסיכולוגיה:
הנחת היסוד של מדע הפסיכולוגיה היא שישנה חוקיות בהתנהגות האדם, וכי עליה לתעד ולמדוד חוקיות זו.
הפסיכולוגיה גורסת שהתנהגות אינה מתרחשת באופן מקורי , אלא תוצאה של מערכת חוקים , הבנת חוקים אלו מאפשרת לנו לגזור גם ניבוי מסוים לגבי העתיד, כל תחום בפסיכולוגיה עוסק בהיבטים אחרים של ההתנהגות , ומנסה להבין אותה מתוך מיקוד אחר.
הפסיכולוגיה מחולקת לענפי מחקר , תחומי עיסוק ואסכולות :

*ענפי מחקר :
1-פסיכולוגיה התפתחותית
2-פסיכולוגיה חברתית
3- פסיכולוגיה של האישיות
4-פסיכולוגיה קוגניטיבית
5-פסיכולוגיה רפואית
6-נוירופסיכולוגיה
7-פסיכופיזיקה

*תחומי עיסוק:
1-פסיכולוגיה קלינית
2- פסיכולוגיה חינוכית
3-פסיכולוגיה ארגונית ותעשייתית
4-פסיכולוגיה שיקומית

*אסכולות:
1-פסיכואנליזה
2-פסיכולוגיה אינדיבידואלית
3-פסיכולוגיה אנליטית
4-פסיכולוגיה ההתנהגותית
5-פסיכולוגיה הומניסטית

ביקורת :
מבקי התחום טוענים לעתים קרובות כי הפסיכולוגיה היא מדע "מעורפל" , במאמר ביקורת של הפילוסוף תומאס קון מ-1962 נטען כי הפסיכולוגיה באופן כללי אינה מבוססת על פרדיגמה הדומה לתחומי מדע כדוגמת כימיה ופיזיקה , אלא כי פסיכולוגים בדומה לפילוסופים עוסקים בנושא בדרכים מגוונות ללא תאוריה המקיפה את כולם.
מבקרים רבים טוענים כי הפסיכולוגיה אינה מדעית , בין השאר משום שמספר תחומים בה מבוססים על  שיטות מחקר כמו סקרים ושאלונים , מהם ניתן להסיק בעיקר על מתאמים ף ולא על סיבתיות , בעיה מתודולוגיות נוספת היא שתופעות שונות שפסיכולוגים עוסקים בהם , כדוגמת אישיות , חשיבה ורגשות לא יכולות להימדד באופן ישיר , ולעתים קרובות חוקרים מגיעים למסקנה על בסיס של דיווחים אישיים שהם סובייקטיביים .
קיימת ביקורת גם בין תאורטיקנים שונים הבאים מתוך תחום פסיכולוגיה , על ההבדלים בין התואריות הפסיכולוגיות השונות ועל אופן יישום ומידת יעילותם בטיפול פסיכולוגי , נטען כי חלק מהשיטות המיושמות בשטח בטיפול באנשים ,אינן מבוססות על מחקרים אמפיריים מספקים ומוכחים את יעילותן . חורים טוענים כי פסיכולוגים רבים לא מקבלים הכשרה מדעית מספקת . מחקרים מצאו גם כי קיימת מידע דומה של יעילות לשיטות טיפול שונות בתכלית.

 קישור:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94
 

הלב

הלב *__^

*מבנה הלב
הלב הוא איבר שרירי חלול עובד כמשאבה דוחפת את הדם אל תוך כלי הדם.
הלב בנוי משתי משאבות צמודות. הראשונה בצד הימני והשנייה בצד השמאלי ומפריד ביניהן מחסום. המחסום הזה מונע המתמזגות הדם העשיר בחמצן הנמצא בצד השמאלי מהלב לבין הדם העני בחמצן הנמצא בצד הימני מהלב. יש בכל אחד משני החלקים שני חללים עליה וחדר בין שתי העליות ושני החדרים מפרידה כמה סתימות המאפשרות זרימת הדם לכוון אחד בלי חזרה.                                                                                                                                        

*עבודת הלב:
עובדים שני חלקי הלב הימני והשמאלי יחד כשבאותו הזמן עובר דם משתי העליות לשני החדרים גם מהחדרים אל העורקים.
עווי קירות החדרים מתאים לעבודתם כאשר עווי קירות החדר השמאלי יותר עווה מהחדר הימני בגלל שהוא מטפל בדם שעובר לכל הגוף.

מחזור הדם:
מערכת הדם מורכבת ממספר גדול מכלי הדם בין הכלים האלו נמצא הלב. הלב נמצא באזור המרכזי בחלל החזה מעל הסרעפת בצד השמאלי ועטוף בראות

*מחזור הדם הגדול:
עליה שמאלית => חדר שמאלי=> אבי העורקים => כל הגוף => וריד נבוב עליון=> עליה ימנית

*מחזור הדם הקטן:
עליה ימנית=> חדר ימני =>עורק הריאה => הראות=>ורדי הריאה=> עליה שמאלית

מערכת הדם

מערכת הדם:

*איזון הגוף
שמירה על סביבה פנימית קבועה למרות השתנות הסביבה החיצונית
דוגמאות לאיזון הגוף:
1-היכולת לשמירה על טמפרטורה קבועה .
2-שמירה על יחס סוכר קבוע בדם.
3-יצור כדוריות דם אדומות.
4-שמירה על נפח הדם קבוע.
5-שמירה על כמות המים בגוף.

*מערכת הדם:
מערכת הדם מורכבת משלושה חלקים:
1-הלב
2-כלי דם
3-הדם
מערכת הדם משתנה מבעל חיים לבעל חיים אחר, יש שני סוגים ממערכת הדם.
-מערכת דם פתוחה: הדם אנו זורם בכלי דם מסוימים
-מערכת דם סגורה: הדם זורם בתוך כלי דם מסוימים ולא יוצא לחופשי.

*תפקידי הדם:
1-העברת גזים: כאשר מעביר את החמצן מן הראות אל התאים והעברת את  הפחמן דו חמצני מהתאים אל הראות.
2-העברת הורמונים: ממקום יצירתם עד הרקמה המבוקשת.
3-הגנה על הגוף מגופים זרים.
4-ספיגת חומרי המזון ממערכת העיכול והעברתה אל התאים.
5-עוזר בשמירה על איזון המים והטמפרטורה בגוף.
6-שומר על דרגת החומץ (PH)
7-מעביר את תוצאות המטבוליזם אינם רצויים (פסולת) מהרקמה אל איברי ההפרשה

*כדוריות הדם הלבנות:
-תפקיד כדוריות הדם אלו הוא התנגדות לגופים זרים והגנה על הגוף
-מספר כדוריות הדם הלבנות הוא 700 בכל מ"ל דם
-במקרה והתפרצות גוף זר לגוף מספרה גדל
-בהפך מכדוריות הדם האדומות , כדוריות הדם הלבנות יכולות לצאת מכלי הדם ולעבור לרקמה.
-יש כמה סוגים לכדוריות הדם הלבנות שגם שונות במבנה שלה.

*יש שלושה סוגים לכלי הדם: הראשון-עורק שהוא כל כלי דם שמעביר את הדם מהלב אל שאר איברי הגוף העורק עווה יותר מהווריד וזה בגלל שהלחץ בו יותר גבוהה, השני-הווריד הוא כל כלי דם שמעביר את הדם מאברי הגוף אל הלב , השלישי-נימים נמצאת בסוף השרירים.

רפואת עיניים 8)

רפואת עיניים :
אופתלמולוגיה או רפואת עיניים הוא תחום ברפואה העסוק במחלות של העיניים ובפגמים בכושר הראייה .


אופתלמולוג (רופא עיניים) הוא רופא הבודק את בריאות העין ותפקודיה השונים .
אופתלמולוגים מבצעים לעתים תת-התמחות בנושא ספציפי יותר ,
כגון :
*עדשות העין
*נוירו אופתלמולוגיה( תחום העוסק בממשק שבין העין והמוח )
*הקשתית
*הרשתית ועוד...
אופתלמולוג בדרך כלל לא בודק את כושר הראייה ואינו מספק מרשמים למשקפיים , עדשות מגע או עזרים אחרים .
פעולה זו נעשית בדרך כלל על ידי האופטומטריסט.
אופטיקאי , להבדיל הוא הטכנאי האמון על לטוש עדשות המשקפיים , התאמתם למסגרת המשקפיים ואיפוס טכני של המשקפיים על גבי פני הלקוח .

העין:
העין היא איבר חישה הרגיש לגלי אור ומשמש על ידי כך לראייה , כמעט לכל בעלי החיים יש עיניים .
העין דומה למצלמה כי נעשה שימוש בעדשה שקופה למיקוד האור לעבר מערך של קולטנים רגישים לאור ברשתית העין, או התקן רגיש לאור כמו סרט צילום במצלמה אנלוגית או חיישן אלקטרוני במצלמה דיגיטלית גם צמצם המצלמה דומה לקשתית העין בהיותו התקן טבעתי המווסת את שטף האור המגיע לרשתית. אבל יש הבדלים בין המצלמה לעין בהרבה בחינות אחרות בהתאם לתפקידים השונים היא ממלאת .
*יש הבדל בין הגודל העין ,כגון גדולה של עין תינוק ביום היוולדו הוא כ75% מגודל עין מבוגר.

מערכת הראייה:
מערכת הראייה היא מכלול איברי החישה והמסלולים והעצביים המאפשרים לבעלי חיים לראות מערכת זו קולטת מידע חזותי אשר מקורו באור המגיע לעין ומגבשת בעזרתו תפיסה של הסביבה.
מערכת הראייה משלבת בתוכה את העין שהיא איבר החישה שקולט את הגירוי הראייתי ואת כל האזורים והרשתות העצביות במוח שתפקידן הוא לעבד את הגירוי ובנוסף לעיבוד המידע החזותי המוח שולט באופן פעיל על כניסתם של גירויים למערכת וזאת באמצעות הכוונה של תנועות העיניים וויסות הקשב החזותי .
 

יום ראשון, 20 בינואר 2013

רפואת שיניים

קצת על רפאות שיניים:

רפואת שיניים היא תחום רפואי כירורגי העוסק במניעה, אבחון וטיפול של מחלות או פציעה בשיניים ובלסתות ,ולעתים גם בפנים בחלל הפה ובבסיס הגולגולת עוסקים בה רפואי שיניים סייעות ושנונית.

שיכוך כאב:
כאב שיניים הינו לרוב התסמין הגורם למטופל להגיע אל רופא השיניים.
בנוסף חלק ניכר מטיפולי השיניים כרכים בכאב דבר שגורם לרבים פחד מוגזם מרופאי שיניים הנקרא דנטופוביה . להתמודדות עם תופעות הפחד והכאב יש צורך באמצעים לשיכוך כאב, בתקופה שקדמה לאמצעי האלחוש במקובלים כיום ניסו לגרום להפחתת תחושת הכאב על ידי השקיית המטופל בכמות גדולה של משקה חריף.
הפעם הראשונה בה הודגמה תכונות של האתר כחומר לחסום את תחושת הכאב , ולהביא את האדם לחוסר הכרה זמני נעשה
נעשה ב13 באוקטובר 1846 בעיר בוסטון שבארצות הברית על ידי רופא שניים בשם מורטון .
האולם בו בוצעה ההדגמה בבית החולים מסצ'וסטס , נקרא עד היום "אולם האתר"
כיום נעשית פעולת שיכוך הכאב בדרך כלל על ידי זריקת האלחוש .
הרופא מורח משחת אלחוש כדי להפחית את תחושות כאב הדקירה ואז מזריק את חומר האלחוש .
בילדים נעשה לעתים שימוש בזג צחוק או אף במקום זריקה .

קישור:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%AA_%D7%A9%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%9D#.D7.A9.D7.99.D7.9B.D7.95.D7.9A_.D7.9B.D7.90.D7.91
 

מערכת העצבים =)

מערכת העצבים:

1-מערכת העצבים המרכזית:
מכילה את המוח ובבעלי חוליות גם את חוט השדרה .מערכת העצבים המרכזית אחראית על השליטה והעיבוד של המידע העצבי.
2-מערכת העצבים ההיקפית:
כוללת את כל הגנגליונים והעצבים שמחוץ למערכת העצבים המרכזית. היא זו שמקשרת את מערכת העצבים המרכזים עם אברי הגוף וקולטני החישה.

חלקי מערכת העצבים:
המוח הגדול-
1-מכיל את המרכזים האחראיים על החשיבה
2-מכיל את מרכזי התנועה
3-מכיל את מרכזי החושים

מוח הביניים-
1-מעצב את נקודת מעבר המזרזים למוח הגדול
2-מפקח על מרכזי השגחת הפעולות החיוניות של הגוף כגון~ עבודת הלב והריאות....
3-מנתח את הרגשות הפנימיות כמו הפחד והרעב
 
המוח הקטן (מוחון)-
מווסת את תנועת הגוף ושומר על שיווי המשקל


גזע המוח-
מקבל פקודות ממוח הביניים ומפקח על הפעולות החיוניות ומכיל מרכזי ההשגחה.

חוט השדרה-
משתרע מבסיס הגולגולת עד מותניים והוא עטוף בחוליות אשר מגינות עליו מפני חבלה חיצונית, זהו האזור הפשוט ביותר של מערכת העצבים המרכזית

ויש עוד כמה חלקים כמו:
המוח המוארך, הגשר, המוח האמצעי





 

מערכת העיכול

למערכת העיכול יש שני תפקידים:
1-ניתוח המזון בעזרת אנזימים
2-קליטת חומרי מזון להדם
מערכת העיכול  בנויה כצינור הכולל מספר רב של אבירים שבו פתח הכניסה אחד למזון (הפה) ופתח יציאה אחד לפסולת .
רוב האבירים מפרישה אנזימים שמנתחת את המזון אל חתיכות דקות מאוד כדי שהגוף יוכל לקלוט אותה.
חלקי מערכת העיכול:
*הפה-
הפה מורכב משלושה חלקים:
1-יש בפה 32 שיניים
2-הלשון. ללשון יש שני תפקידים הראשון הוא לערבב את האוכל ולמזוג אותו היטב ברוק, השני הלשון מכיל תאי עצב מיוחדת לקליטת הטעם.
3-יש שלושה בלוטות רוק שהתפקיד שלהן הוא להמיס חומרים (כמו חתיכות אוכל...) כדי שיהיה יותר קליל לעכל את האוכל. ויש ברוק גם אנזימים שעוזרים בלחסל מיקרואורגניזמים (בעלי חיים דקים)

*הלוע-
ללוע יש שני תפקידים אחד הוא להעביר אוכל והשני הוא להעביר אוויר

*ושט-
יש לושט שרירים מכווצים ונרפאים שמאפשרים לאוכל לעבור לכיוון הקיבה.

*הקיבה-
לקיבה יש מספר תפקידים:
1-השלמת פעולת פירוק האוכל לחתיכות יותר דקות
2-השגחה על עבירת האוכל אל המעי הדק
3-חיסול גופים זרים שהאוכל מכיל

*המעי הדק-
המעי הדק מורכב משני חלקים ולכל חלק תפקיד משלו:
1-חומצת הלבלב:
חומצת הלבלב מפרקת את האוכל ובעיקר את הפחמימות ויש לו תפקיד חשוב בלשמור על כמות סוכר יחסית בדם
2-המרה:
המרה עוזרת בפירוק וניתוח שומנים וגם בהפיכת את היחס של חומצת ה PH מחמוץ לבסיסי.

*הכבד-
הכבד הוא אבר מאוד חשוב ויש לו הרבה תפקידים מהם:
1-שמירה על יחס הסוכר בדם
2-יצירת המרה
3-נוצרים בו כמה חלבוני דם
4-הפיכת החומרים הרעילים לחומרים יעילים
5-חיסול רעלים הפורצים לגוף


*המעי הגס-
למעי הגס יש שני תפקידים:
1-ספיגת כמויות גדולות של מים ומלחים
2-מכילה בקטריה שחיה בצורה שיופנה עם גוף האדם ומייצרת ויטמין B12K



הרפואה

                                       מקצוע הרפואה

מקצוע הרפואה מהמקצועות העתיקות בעולם , מקצוע של שלוחות ותרמה לאנשים ועזרה לזולת .
הבחירה שלנו היתתה מתוך אהבה לעזור לאנשים להקיל את הכאבים שלהם ולתרום לחברה מתןך אהבה למקצוע .
המקצוע הזה קשה ומורכב וצריך הרבה רגישות ואומץ ובטחון עצמי וראש חכם בכדי לטפל באנשים.
בעבר הגדירו את המקצוע כשלוחות של אלוהים ומכן עסקו בו אנשי דת.
למקצוע יש מעמד חברתי גבוה בעיני החברה .
היום המקצוע מורכב מהרבה תכנולוגיה גבוהה  ורק אנשים בעלי יכולות גבוהות יכולים לעבוד במקצוע .
הרפואה עוזרת להרבה אנשים בעלי מחלות קשות .
בעבר עסקה הרפואה במציאת תרופות מהצמחים ןהטבע .
אנשים שבלטו בעבר במקצוע רפואת הצמחים היו "אבן סינאה , והרמב"ם "(הבית חולים רמב"ם נקרא על שמו)
היום הרופה נדרש לידע בהרבה מקצועות כמו מחשבים וטכנולוגיה גבוהה .


יום שישי, 18 בינואר 2013

אודות


השם והמשפחה : שד'א הנו ו עליא בוז

בית-ספר : מקיף ג'וליס

דואר אלקטרוני : alyashatha.bh@gmail.com

כתובת : ג'וליס

קצת עלינו : אנחנו שד'א ועליא תלמידות כיתה ט  בבית ספר מקיף ג'וליס  ,
                 בחרנו בנושא זה כי אנחנו  מתכוונות ללמוד בנושא הרפואה
                 בעתיד .


מקוות שתהנו בבלוג שלנו וימצא חן בעיניכם והנושא יעזור לכם במה שתצטרכו .